Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til søk

Gasspakking av mat

Modifisert atmosfære pakking (MAP) øker holdbarheten på en matvare med 50 til 500% sammenlignet med pakking i luft.

Holdbarheten defineres som tidsperioden fra en matvare er ferdig framstilt og til den begynner å tape sine spesifikke kvalitets egenskaper. Kvalitetstap oppstår som følge av fysiske, kjemiske, enzymatiske eller mikrobiologiske forandringer. 

Disse negative forandringene påvirkes ikke alene av O2 mengden i pakningen ved pakketidspunktet, men av alle de faktorene som påvirker næringsmidlet både før og etter pakking.

Prinsippene bak MAP

  • Luften i emballasjen som omgir matvaren fjernes og erstattes med en kjent gassblanding.
  • Pakkenes utseende og presentasjonsmåte kan variere uten at det forringer produktet.
  • Fasong og farge holder seg, og væskeslipp reduseres betydelig sammenlignet med om produktet f.eks ble vakuumpakket.
  • Gassblandinger som ikke inneholder oksygen, forlenger produktenes holdbarhet og hemmer bl.a harskning.
  • CO2 virker hemmende både på vekst av bakterier og mugg, og er den gassen som betyr mest for holdbarheten på produktene.
  • Er det lang holdbarhet som er målet er det beste å pakke med høy konsentrasjon av CO2.
  • CO2 løser seg i produktets vannfase og brukt alene som pakkegass får pakkene et vakuumpakket utseende.
  • Blandingsforholdet mellom N2 og CO2 bestemmer utseendet på pakkene.
  • For å unngå at pakkene ser vakuumpakket ut (klapper sammen) blandes CO2 med N2.

Kombinasjon av superkjøling og pakking i modifisert atmosfære gir mange fordeler:

  • Godt egnet til delikate forbrukerpakning av fersk fisk
  • Økt matvaresikkerhet
  • Høy hygienisk kvalitet
  • Lengre holdbarhet
  • Mindre svinn
  • Arbeidsbesparende for supermarkedene

Kundereferanser

Les hva våre kunder synes om gasspakking av næringsmidler:

Scheen Matservice: Sparer penger ved bruk av gasspakking  

Moer Sykehjem: Gasspakking gir fleksibilitet

Fredrikstad kommune Kjøkken: mottar takkebrev fra hjemmeboende

Elverum Sentralkjøkken på Terningen

MAP

Gasspakking av næringsmidler ved Moer Sykehjem

Har du spørsmål vedrørende MAP- kontakt våre fageksperter på e-post.